Tips till dig som vill starta eget

De flesta som ska starta ett företag vill att företaget ska gå bra direkt och att pengarna ska börja rulla in från dag ett. Men det är inte alltid så enkelt. Dock finns det mycket man kan göra för att verksamheten ska bli mer eller mindre lyckad. Behöver du tips och inspiration för att starta och driva en lukrativ verksamhet får du mer information här nedan.

Undvik misstagen i början

Beroende på vilken typ av verksamhet man ska starta kan det finnas mer eller mindre risker längs vägen. Ett vanligt misstag som många nya företag råkar ut för är att hamna alldeles för snabbt och för djupt in på minuskontot vid uppstarten. I de allra flesta fall hamnar företag på minus i början för att senare ta igen det, men ibland kan företag gräva sin egen grav innan de ens har lämnat startgropen. Försök att inte bli alltför ivrig och överentusiastisk i början. Undvik att lägga ut stora och onödiga pengar på saker som egentligen inte spelar någon roll i början. Det kan handla om alltifrån en alldeles för dyr inredning till kontoret eller onödiga och dyra tillbehör till verksamheten. Fokusera istället på att få företaget i rullning och få igång kärnverksamheten. Därefter, i takt med att pengarna kommer in, kan man kosta på sig mindre nödvändiga saker vartefter och på så vis bygga upp sin drömverksamhet ett steg i taget.

Få verksamheten i rullning

För att få igång verksamheten är det viktigt att fokusera på det som är viktigt i början. Om du exempelvis ska starta en städfirma så är det själva städningen du ska fokusera på att påbörja och på att skapa dig en kundkrets, inte på att finansiera utgifter för en fin firmabil eller dyr städutrustning. För att lyckas med din verksamhet och för att göra den lukrativ på kort tid bör du fokusera på att:

  • Marknadsföra dig
  • Jobba ihärdigt
  • Prioritera ett bra kundbemötande

Du bör undvika fallgropar som att:

  • Lägga pengar på en dyr firmabil
  • Köpa alltför dyr utrusning
  • Skjuta fram startdatumet

Det viktigaste för ett nytt företag är att synas så att kunder kan hitta företaget. Sedan är det viktigt att jobba ihärdigt och lägga ner energi i sitt företag så att det kommer igång ordentligt. Som egenföretagare är man sitt företag och därmed är företaget beroende av att man jobbar mycket. Att fokusera på ett bra kundbemötande i början är viktigt så att kunderna känner sig välkomnade och vill återkomma.

Undvik att skjuta fram starten för företaget och att känna press över att företaget måste vara ”perfekt” innan det kan komma igång. Många gör misstaget att lägga stora pengar på yta och prestige innan de känner att de är redo att starta igång sin verksamhet. Oftast handlar det bara om en mental spärr som man behöver komma över. Ta hjälp av vänner och bekanta för att komma över spärren på olika sätt och/eller omvärdera verksamheten. Kanske är du trots allt inte intresserad av att jobba med det som du har påbörjat.