Så funkar det med domännamn och webbhotell

Det finns en hel del man bör tänka på då man väljer ett domännamn och ett webbhotell. Det första man måste göra, är naturligtvis att hitta ett bra domännamn. Det är även av betydelse vilket suffix man väljer. Exempel på vanligt förekommande i Sverige är: .se, eller .com eller .nu. Väljer man någon av dessa tre kan man vara rätt säker på att framstå som seriös, även om andra suffix faktiskt kan fungera minst lika bra.

Skillnaden mellan domännamn och varumärkesskydd

När man väl har registrerat sitt domännamn kan det vara på sin plats att sätta sig in i hur skyddat namnet i sig är. Det är nämligen inte alla som förstår skillnaden mellan att skydda sitt domännamn kontra ett rent varumärkesskydd. Idag kan ett domännamn vara lika värdefullt som vilket annat varumärke som helst, men både registreringen och skyddet av ett domännamn kan skilja sig rätt mycket åt. Bara för att man äger ett domännamn betyder det inte att man har ensamrätten till de ord som bygger upp adressen.

Att registrera ett varumärke

Till skillnad mot ett domännamn, måste man registrera en symbol eller ett annat kännetecken som fungerar som varumärke, hos Patent- och registreringsverket. Det här skyddet gäller normalt i tio år och förnyas därefter så länge man önskar och fortsätter att betala förnyelsen. Under den här tiden går det att förhindra att andra använder sig av varumärket.
Det som skiljer ett domännamn från ett varumärke , är främst att detta ses som en adress, vilken får nyttjas av den som är registrerad ägare. Man har då ensamrätt till adressen, men knappast själva ordet eller förkortningarna, i adressen man skapat. Då krävs det att man även genomför ett varumärkesskydd. Det enda som reglerar domännamnet i fråga, är att det måste vara ledigt och inte innehåller något olagligt. Det kan handla om ord som är kränkande eller på annat sätt bryter mot svensk lagstiftning. I Sverige är det Internetstiftelsen som håller reda på den svenska toppdomänen .se.

Registrera domännamnet i god tid

Då man startar en egen verksamhet kan det vara en god ide att registrera sig för flera toppdomäner. Man kan alltså på en och samma gång, skriva upp sig för .se, . com, .nu och på så viss förhindra att andra använder en snarlik adress. Ett exempel kan vara svt.info, som leder till svt.se. Det gäller alltså att vara ute i god tid, om man vill lägga vantarna på ett särskilt domännamn. Har någon annan hunnit före, kan denne i princip begära vilka summor som helst för att sälja det vidare. Ett exempel är icloud.com, som apple tvingades hosta upp över 28 miljoner koronor för att få ta över.
Det finns i princip en egen marknad för domänjägare, som dammsuger internet på lediga adresser, vilka man hoppas ska bli eftertraktade en vacker dag. Upptäcker man att domännamnet man önskar är upptaget, lönar det sig oftast att helt enkelt leta efter ett annat alternativ. Till synes och sist är det innehållet, inte domännamnet som kommer att vara det allra viktigaste.