Skadedjur ger dålig skörd

Det är nog ingen som önskar se skadedjur på sin gård. Eller någonstans runt om hemmet. En del är värre än andra, i alla fall verkar de läskigare. Men även små djur kan göra stor skada. Och framför allt är det något som inte bör vara i närheten av mat. Tyvärr är det just något att äta som får dem att dras till ett visst ställe. Ibland krävs det lite större tilltag för att bli av med skadedjur.

En av grunderna för att undvika problem med skadedjur kan vara hygien. Genom att hålla en fabrik eller restaurang ren så slipper du en hel del ovälkomna besökare. Men det är inte alltid en fråga om att hålla rent. Vissa skadedjur dras till skördar och lager, och du måste bara vara uppmärksam och ta itu med problemet. 

Alla djur på sin plats

Många djur är en naturlig del av ekosystemet. Egentligen gäller det för alla sorters kryp och gnagare. Problemet uppstår när de kommer i närheten av människorna. Här är det enklare för dem att hitta mat många gånger. Det är bara att ta för sig skulle de säga om de kunde tänka. Och det här är inte något som sker bara på landet. För djuren drar sig till mat, och den finns där folk bor eller jobbar. Spara pengar med säker skadedjursbekämpning

Lösningen är alltså att ringa efter experterna. De kommer och ser till att skadedjuren försvinner. Alla djur ska hålla sig på sin plats, och den är definitivt inte i ditt skafferi. Ibland kan det handla om en större invadering, och då kan en hel byggnad tvingas saneras. Andra gånger är det småsaker, i alla fall för proffsen som vet precis vad de håller på med. Du behöver inte tänka på skadedjuren själv, utan låt dem ta hand om det hela. Se lite närmare på nomors hemsida

Var uppmärksam på din butik

För de som lagrar eller säljer matvaror är det extra viktigt att vara uppmärksam. Inte bara för att skadedjuren kan förstöra produkterna. Men också för att det kan vara farligt för konsumenterna. En del djur för med sig sjukdomar eller bakterier som inte är så bra för folk. De kan bli riktigt sjuka, om du inte är uppmärksam på vem eller vad som kommer in i din butik. Godis och gnagare passar inte ihop. Läs mer i Aftonbladet

Om du inte är riktigt säker på hur du ska kontrollera kan du alltid ringa upp firman och be dem kommer på besök. De känner igen tecknen på att någon är närvarande. Det kan vara spillning som ligger här och där, och de vet direkt från vilket djur det kommer. Samtidigt så brukar de vara väldigt duktiga på att förstå var djuren kommer in. Om du täpper till där, förutom själva saneringen, så minskar risken för ett återfall. Det gäller att ligga steget före och inte låta skadedjuren få en chans att komma åt dina varor. 

När din skörd blir förstörd

Det kan vara ett stort problem med skadedjur när du odlar mat. Tänk bara på vilken förödelse små larver kan göra på ett bladverk. Eller hur möss och andra gnagare kan komma åt skörden underifrån. När du drar upp en potatisplanta så står du där med bara blasten i handen. Skadedjur påverkar äppelskörden. Här var det olika sorters fjärilar som verkligen ställde till det för odlarna. 

En del bönder väljer naturliga alternativ för att bekämpa skadedjuren. De köper nyckelpigor för tomatplantorna, sätter upp fågelskrämmor och tvättar bladen med såpa. Det är ett val som ger dig en mer organisk skörd. Andra väljer att bekämpa djuren med kemikalier, då får du vara försiktig och se till att följa instruktionerna. Det är inte alltid ett lätt val att göra, för det handlar trots allt om födoämnen. För det mesta lönar det sig att anlita en professionell firma om du har större angrepp. De vet vad som kan göras, och hur du skyddar både dig själva och växterna. 

Livet med djur

Du kan inte bli av med alla skadedjur helt och hållet. Särskilt inte när det bara är ibland som de stör dig. Tänk bara på skatorna. De kan göra stor skada om de får en chans. Men för det mesta så sitter de bara där och skränar. Fjärilar har sin plats i naturen, problemet är när de kommer i stora mängder och börjar äta på dina äpplen. De flesta undrar nog vad råttor gör för nytta, men de håller faktiskt rent runt om i samhället. Eftersom de äter det mesta så försvinner mycket skräp tack vara dem. 

Naturligtvis så önskar du dig att de håller sig lite i skymundan. En del djur är helt enkelt otrevliga att se och ha att göra med. Som de ovan nämnda råttorna. Kackerlackor hålls av en del som husdjur, men det är inte något som de flesta skulle önska sig i present. För folk vill vanligtvis ha de rent och fint runt omkring sig. Inga djur som trampar omkring eller gnager på deras mat. Det är inte alls roligt när du hittar musspillning, för det innebär att de är på offensiven. 

Hur du undviker skadedjur

Till att börja med måste du alltså hålla dina omgivningar rena. De flesta, om inte alla, skadedjur kommer i närheten av människor för att de letar efter mat. Annars brukar de hålla sig på sin kant. Om du ser till att hålla ordning på dina sopor och annan mathantering så får de inte en chans att närma sig. 

Täta också igen alla hål du hittar om du tror att djur tar sig in. Till och med myror är otrevliga att ha i hemmet, de trampar och går överallt. Försök att se var de tar sig in och sätt in dina insatser just där. Om du inte har något emot kemikalier kan du strö ut olika blandningar som riktar sig till en speciell djurart. Ett alternativ är att ringa efter hjälp, för att det ska bli gjort riktigt effektivt. Du måste inte tolerera någon form av skadedjur, vare sig du är rädd om skörden eller inte.