Systemutvecklare – starta eget under anställningen

Systemutvecklarens roll är minst sagt bred och det finns stor potential att starta eget. Innan du börjar arbeta som konsult är det bra att ha skaffat sig en bra grund. För som systemutvecklare finns det många karriärsmöjligheter.

Det finns alltid möjlighet att starta eget i början av karriären. Däremot är det lättare att få rätt uppdrag om du blivit mer senior i rollen. Du kan även att arbeta som anställd eller konsult hos ett bemanningsföretag för att bygga kontakter.

Starta eget samtidigt som du är anställd?

En del väljer att starta eget under anställningstiden. Det är ett sätt att prova vingarna på ett tryggare sätt. Däremot är det viktigt att tänka på att det inte får ta tid från anställningen. Du ska alltid informera din arbetsgivare om din bisyssla.

Det är även viktigt att ta hänsyn till att du inte får konkurrera med din arbetsgivare. Som anställd finns en lojalitetsplikt gentemot arbetsgivaren som är ganska omfattande. Det är även bra att gå igenom om du har någon konkurrensklausul i ditt anställningsavtal samt vad som står i den. Samtidigt accepterar de flesta arbetsgivare att du startar eget om du inte konkurrerar.

Många möjligheter som egenföretagare

När du blivit lite mer senior är det lättare att börja arbeta som konsult och driva eget. Har du goda relationer till dina tidigare arbetsgivare öppnas också många fler möjligheter. Det är inte ovanligt att systemutvecklare som arbetar som konsulter kan komma tillbaka till tidigare arbetsplatser. Framför allt som spetskompetens under olika projekt.

Efterfrågan på systemutvecklare med rätt utbildning och kompetens kommer inte minska. Det finns även goda chanser att få uppdrag utanför Sveriges gränser om du har språkkompetens.