Spara pengar med rätt försäkring

Försäkringar kan vara lite av en djungel, för det finns verkligen massvis med försäkringar att välja mellan. Det blir inte lättare av att både du som privatperson och företaget behöver ha olika försäkringar. Har du en husvagn ska du självklart ha husvagnsförsäkring och om du har en hund är djurförsäkringen en utmärkt hjälp. Men hur vet man egentligen vad som är absolut nödvändigt och vad man kan slippa betala en årlig premie för?

Privata försäkringar som är måsten

De enda försäkringarna som anses vara ett måste är hemförsäkringen och bilförsäkringen. Men den enda försäkringen som man måste ha enligt lagen är en trafikförsäkring om du har en bil. Utan trafikförsäkringen får du inte framföra din bil på allmänna vägar. Trots att lagen inte kräver det måste du oftast ha en hel- eller halvförsäkring om du äger en bil.

Om du äger ditt hem ska du ha en hemförsäkring, villaförsäkring eller bostadsrättsförsäkring. Hyr du din bostad räcker det med hemförsäkring, eftersom den skyddar ditt lösöre och även dig samt andra personer på adressen. Din hyresvärd har försäkringar som täcker bostadens fasta egendom. Men om du äger din bostad måste du ha en försäkring som ersätter skador som till exempel ifall ett fönster går sönder, det blir fel på avloppet eller huset brinner ner.

Har du barn ska du definitivt ha en barnförsäkring. Barn är alltid försäkrade om de befinner sig i skolan eller är på väg eller från dit. Men barnförsäkringen ger dem ett utökat skydd och gäller fram till dess att de flyttar hemifrån.

En djurförsäkring kan ersätta dig för veterinärkostnader, betala om djuret måste avlidas och ha många andra delar som gör det tryggare att vara djurägare. Det är inte ett måste att ha djurförsäkring och många djurägare har inte det. Men veterinärkostnader blir snabbt dyra och kan kosta långt mycket mer än vad den årliga premien för djurförsäkringar gör.

Detta kan du skippa

När du väljer försäkringar är det viktigt att jämföra försäkringar för att se till att du får det bästa skyddet till det bästa priset. En bra jämförelseguide kommer från Försäkringsguiden.se där du kan jämföra några av de allra bästa försäkringarna på marknaden.

Många företag som säljer elektronik och andra dyrare saker erbjuder sakförsäkringar i butiken. Men det är inte alltid en nödvändig försäkring, eftersom hemförsäkringen brukar ha ett bra skydd för ens egendomar. Det brukar även gå att utvidga hemförsäkringen för att skydda saker med högre värden.

För kortare resor kan det även vara onödigt att teckna en reseförsäkring, eftersom hemförsäkringen brukar täcka resor upp till 45 dagar. Men om du ska vara borta längre eller göra äventyrliga aktiviteter är det viktigt med en reseförsäkring.

Branschspecifika företagsförsäkringar

Behovet av en företagsförsäkring skiftar beroende på vilken bransch du befinner dig – men alla behöver den. Inom vissa branscher som butik eller hantverkare, är det en självklarhet. Men som konsult eller annan ensamföretagare är det också viktigt att du är skyddad. En företagsförsäkring är en kombination av olika försäkringar som behövs för just din verksamhet. Beroende på vilken bransch och typ av företag du har så finns det olika försäkringar att välja mellan.

En företagsförsäkring skyddar dina verktyg och andra viktiga tillgångar i företaget. Men den innehåller även en ansvarsförsäkring, så om ditt företag orsakar en skada eller olycka med misstag så slipper företaget betala för den. Försäkringsbolaget kan även hjälpa till att ersätta kostnader som uppstår vid tvister. Det är även viktigt att ha rätt försäkringar på plats för dina anställda.